IGSU, PMB alături de cetățeni și profesioniști la Dezbaterea Alert – Risc Seismic

82 de clădiri au fost consolidate între 1994 și 2016. Pe lângă acestea în București avem 346 de clădiri încadrate doar în clasa I de risc seismic. Trebui să fim conștienți însă că numărul total al clădirilor care au fost expertizate și a căror expertiză a fost făcută publică este de 2365 în condițiile în care în București avem 132.171 de clădiri cu locuințe (conform recensământului din 2011). Cele mai recente expertize publice au fost făcute în 2001, deci în urmă cu 16 ani.

sdr
Foto: Mihai Șercăianu

Locuirea sub risc seismic a fost un subiect comun abordat deopotrivă de către IGSU, PMB, profesioniști și organizații ale societății civile în cadrul Dezbaterii Alert – Risc Seismic, care a avut loc ieri 14 septembrie la Galeria Mezanin din Palatul Universul din București. Din partea IGSU a vorbit Dl. Colonelul Benone Gabriel Duduc, Șeful Inspecției de Prevenire. El a pus accentul pe importanța implicării pro-active a societății civile în creșterea rezilienței la dezastre. În acest sens el a amintit că din 2016 este funcțională Platforma națională de reducere a riscurilor la dezastre, organism în care sunt implicați, alături de autorități, specialiști din societatea civilă, în gestionarea eficienta a dezastrelor și în găsirea de soluții. Șeful Inspecției de Prevenire a mai vorbit și despre programele anterioare derulate de către DSU prin IGSU precum “Nu tremur la cutremur”, campania națională de informare și pregătire a populației la cutremur care cuprinde și o serie de materiale video informative, ce se regăsesc pe siteul dedicat www.nutremurlacutremur.ro

Din partea PMB a vorbit Dna. Viceprimar Tomnița Florescu, care a precizat că dorește ca nou înființata Administrație Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic să reunească în cadrul ei toate specialitățile necesare în proiectele de consolidare și repunere în funcțiune a clădirilor cu risc seismic.

sdr
Foto: Mihai Șercăianu

Din cadrul echipei proiectului Alert au vorbit Dl. Conf. Dr. Bogdan Suditu de la Facultatea de Geografie, Universitatea București și Dna. Oana Motea de la Observatorul Român de Sănătate. Dl. Conf. Dr. Bogdan Suditu, specialist în locuire și politici de locuire a vorbit și despre realitatea de pe teren așa cum arată ea acum în septembrie 2017: 8032 de oameni locuiesc în 272 de clădiri, încadrate în clasa I de risc seismic, în timp ce alte 23 de clădiri clasa I de risc au fost demolate, din totalul de 346 de clădiri aflate în clasa I de risc seismic, în București. Datele complete urmează a fi publicate pe site-ul www.seismic-alert.ro și de asemenea pe blogul proiectului Alert www.blog.seismic-alert.ro, unde se găsesc deja o serie de resurse de informare de la specialiști din domeniu.

El a accentuat faptul că discursul public și legislația stabilesc regulile și detaliază doar maniera prin care se poate face consolidarea, nu și cadrul de desfiinţare a clădirilor – ca soluţie tehnică de intervenţie, realizabilă în condiţiile legii, ca alternativă, cf. art.3 alin(2) din OG.20/1994 – atunci când costul consolidării este mai mare decât valoarea imobilului.

Dna. Oana Motea de la Observatorul Român de Sănătate a vorbit despre capacitatea de reacție a sistemului medical în caz de cutremur major și a punctat faptul că planurile existente se concentrează pe răspunsul pe termen scurt şi mediu, însă nu și pe consecinţele pe termen lung şi nu par să aibă în vedere dimensiunea socială a consecinţelor, în funcţie de specificul fiecărei comunităţi.

Dezbatere Alert - Risc Seismic 14 sept_mkbt
Foto: Livia Ivanovici

Alături de IGSU și PMB au luat parte la eveniment și alte instituții publice, care au răspuns întrebărilor publicului atât înainte cât și în cadrul celor patru mese rotunde, care au urmat în cea de a doua parte a dezbaterii: Primăria Sector 6, Primăria Sectorului 5, Primaria Sector 2, Administrația Fondului Imobiliar din cadrul PMB, Inspectoratul de Stat în Construcții, ISC, INFP, Poliția Sector 1 – Departamentul pentru Situații de Urgență. Instituțiile publice au avut ca parteneri de discuții reprezentanți ai specialiștilor din domeniu, ai sectorului privat precum și ai societății civile: Crucea Rosie, AICPS, Liga Habitat, Federația ONG pentru Dezvoltare, Salvați Copii, OAR București, ROGBC, administratori de bloc și locuitori din clădirile cu risc seismic.

Dezbatere Alert - Risc Seismic 14 sept_mkbt_2
Foto: Livia Ivanovici

Cele 4 mese rotunde desfășurate în paralel au identificat cauze și efecte pe baza celor 4 problematici evidenția de către echipa Alert în cadrul Proiectului de Conștientizarea a Riscului Seismic:

  1. Abordarea teritorială a vulnerabilității – areale din oraș cu vulnerabilitate ridicată
  2. Capacitatea de reacție a sistemului medical în caz de cutremur cu intensitate ridicată
  3. Acțiunea colectivă în cadrul condominiilor pentru consolidarea locuințelor colective
  4. Finanțarea consolidării fondului construit vulnerabil la seism.

 

Dezbatere Alert - Risc Seismic 14 sept_mkbt_6
Foto: Livia Ivanovici

Dezbaterea Alert – Risc Seismic* din data de 14 septembrie a fost centrată în egală măsură atât pe prezentarea către reprezentanții autorităților publice, cu responsabilități în domeniu, a informațiilor și datelor obținute în cadrul proiectului Alert, din discuțiile cu proprietarii și reprezentanții asociațiilor de proprietari, cât și pe crearea unui cadrul de dialog între autorități, profesioniști și cetățeni.

În concluzie dezbaterea a arătat că indentificarea problemelor de care se lovesc autoritățile, asociațiile de proprietari și locuitorii Bucureștiului, respectiv a soluțiilor pentru aceste probleme trebuie să rezulte dintr-un cadru de dezbatere coerent și constructiv, în care toți cei menționați să-și expună opiniile.

Insuficienta actiune pe tema vulnerabilității la risc seismic a Bucureștiului și nu numai se datorează și lipsei de presiune din partea cetățenilor pe această temă. De aceea echipa Alert – Proiect de Conștientizare a Riscului Seismic consideră că dezbaterea consistentă și consecventă a acestei teme în continuare, în spațiul public, este extrem de necesară pentru a obține soluțiile pe care cu toții ni le dorim pentru a ne știi în siguranță.

 Alert continuă să încurajeze și să sprijine implicarea deopotrivă a cetățenilor și a administrației în mitigarea riscului și a efectelor unui iminent cutremur de intensitate ridicată, prin publicarea la finalul lunii octombrie a unei propuneri de politică publică și a unui toolkit pentru asociațiile de proprietari.

 

*Acest demers este parte a proiectului “ALERT – Proiect de conștientizare a riscului seismic în București. Etapa de consolidare.”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank. Proiectul este realizat de Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală – CRIDL având ca parteneri de conținut MKBT: Make Better și Observatorul Român de Sănătate. Alert este o inițiativă civică, 100% apolitică și non-profit.

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *