Centrul Vechi al Bucureștiului și riscul ridicat la dezastre

Centrul Vechi al Bucureștiului este o zonă care încă păstrează valori culturale și istorice unice pentru identitatea urbană a orașului. Cu toate acestea, mediul construit este într-o stare de degradare acută. Deși zona a fost reactivată economic în ultimii ani, succesul de moment nu este corelat cu un fond construit sigur pentru oamenii care locuiesc sau își petrec timpul liber în această zonă. În contextul predispoziției la dezatre majore (cum ar fi un seism comparabil cu cel din 1977) această zonă prezintă un grad ridicat de vulnerabilitate. În urma analizei detaliate a listelor imobilelor expertizate tehnic (Cf. pmb.ro, 2016) publicate de Primăria Capitalei se poate constata că aproximativ 30% din clădiri sunt în diferite stadii de vulnerabilitate seismică, iar 67% din clădiri nici macar nu au fost evaluate de autorități din punctual de vedere al riscului la cutremur. Potrivit listelor Primariei Capitalei doar 5% din clădirile existente în această zonă sunt sigure în caz de dezastru! Strategia de dezvoltare a zonei vizează creștere economică cu orice preț. Mediul privat decide în timp ce administrația locală și centrală ramân pasive în fața problemelor alarmante ale zonei. Un viitor cutremur major va distruge nu numai nenumărate vieți omenești, dar și monumente arhitecturale de neînlocuit ale zonei.

Diagram 3_small3

Teza de masterat “A Disaster Preparedness Assessment and Strategy for Historic Bucharest” (autor Irina Carețu) investighează în detaliu gradul de pregătire pentru dezastre al Centrul Vechi al orașului și cauzele ce au condus la situația actuală, propunând în final recomandări ce vizează dezvoltarea urbană și ridicarea nivelului de reziliență.

Teza de masterat poate fi descarcată aici: https://www.dropbox.com/s/5ru8a8q9xubykda/A%20DISASTER%20PREPAREDNESS%20ASSESSMENT%20AND%20STRATEGY%20FOR%20HISTORIC%20BUCHAREST_Irina%20Caretu.pdf?dl=0

Sursa: pmb.ro (2016) Listele imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic actualizate la 04.10.2016. Available at: http://www.pmb.ro/servicii/ alte_informatii/lista_imobilelor_exp/docs/Lista_ imobilelor_expertizate.pdf (Downloaded: 21.08.2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *